A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Канівське вище професійне училище"

Інструкція № 293 для працівників училища щодо виконання протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

Дата: 05.09.2022 16:17
Кількість переглядів: 31

Інструкція № 293

для працівників училища щодо виконання протиепідемічних заходів на період карантину у зв’язку поширенням

коронавірусної хвороби (COVID-19)

       Інструкцію розроблено  відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», та використання пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України від 20 липня 2020 року №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої короновірусом SARS-CoV-2,  а також відповідно до «Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності освітнього процесу в закладах освіти», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 26.12.2017 р., з урахуванням Постанови головного державного санітарного лікаря від 22.08.2020 № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку поширенням короно вірусної хвороби (COVID-19).

 

Ці заходи можуть мати велике значення для збереження вашого здоров’я

1. Загальні положення.

Карантин – адміністративні та медико – санітарні заходи, що застосовують для запобігання поширенню особливо небезпечної інфекційної хвороби (ст. 1 Закону України від 06.04.2000року № 1645- ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб»).  Карантин встановлюють на період,  необхідний для ліквідації інфекційної хвороби.  На цей період можуть змінюватися режими та умови роботи.  Основними принципами профілактики інфекційних хвороб є дотримання здобувачами освіти  санітарно – гігієнічних та санітарно –протиепідемічних  правил і норм.

 Інструкція  поширюється  на всіх працівників під час перебування в училищі в умовах  карантину.

      2. Вимоги безпеки для працівників під час перебування в училищі в умовах  карантину.

    2.1. Допуск до роботи працівників училища здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту (респіратора, захисного щитка або маски, в тому числі виготовленої самостійно) після проведення термометрії безконтактним термометром.

   2.2. У разі виявлення співробітника з підвищеною температурою тіла понад 37,2 °C або із ознаками гострого респіраторного захворювання такий співробітник не допускається до роботи і невідкладно повинен звертатись за рекомендаціями  до сімейного лікаря.

   2.3. При появі підвищеної температури тіла понад 37,2 °C або ознак гострого респіраторного захворювання вдома, співробітник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, одночасно звертаючись за медичною допомогою. При температурі вищій за 37,3 ºC прийом жарознижуючих ліків таких, як парацетамол /ацетамінофен, ібупрофен або аспірин, може тільки замаскувати захворювання (інфікування). Не займайтеся самолікуванням!  Негайно звертайтеся до свого сімейноголікаря!

    2.4. Усі працівники училища повинні мати засоби індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

  • Перед тим, як одягати маску, вимийте руки з милом або обробіть їх спиртовмісним розчином.
  • Одягніть маску так, щоб вона закривала рот і ніс без проміжків між обличчям і маскою.
  • Не торкайтеся маски під час використання, в разі дотику, обробіть руки спиртовмісним розчином або вимийте їх з милом.
  • Щойно маска матиме ознаки сирості, замініть її на нову,не використовуйте одноразової маски повторно.
  • Безпечно знімайте маску, торкаючись її тільки ззаду(не торкайтеся передньої частини маски).

     Використані засоби індивідуального захисту (маски, серветки, рукавиці) відразу викиньте в контейнер з відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ»

    2.5. Основним заходом гігієни рук в умовах закладу освіти є миття рук з милом. Використання багаторазових рушників заборонено.

    2.6. Використання антисептиків доцільне лише в тому випадку. коли відсутній доступ до проточної води з милом. Протирання рук вологими серветками з метою знезараження або як заміна миття рук або антисептичної обробки не рекомендується.

    2.7. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі або чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя. Використану серветку відразу викидайте у контейнер з відміткою «ВИКОРИСТАНІ МАСКИ ТА РУКАВИЧКИ». Це дозволяє запобігти поширенню вірусів.     

 

2.8.      Верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу

    1. Слід обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких знаходяться в інших приміщеннях, виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв’язку

 

    1. Поза межами свого кабінету при відвідуванні місць загального користування слід одягати маску
    2. Зберігайте соціальну дистанцію 1- 1,5м

 

    1.  Уникайте контактів з потенційно зараженими відходами або рідинам тваринного походження.

2.13. Дотримуйтесь звичайних правил гігієни в продуктових магазинах, де продаються м'ясо, риба, інші продукти тваринного походження.

2.14. Не вживайте в їжу сирі продукти тваринного походження (м'ясо, птицю, рибу, яйця) або ті продукти, які не пройшли належну термічну обробку.

2.15. Категорично уникайте будь – яких контактів з тваринами ( бродячими котами, собаками, птахами, гризунами, кажанами).

2.16. Якщо ви кашляєте або чхаєте - носіть маску.

3. Вимоги щодо організації освітнього процесу

3.1.  Вхід до приміщень закладу дозволяється при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов'язковим.

3.2. Педагогічний склад закладу освіти перед початком занять проводить опитування учасників освітнього процесу щодо їх самопочуття та наявності симптомів респіраторної хвороби.

3.3. В разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби, здобувачі освіти одягають маску і тимчасово ізолюються в приміщення  медпункту навчального корпусу (Канівське відділення), ізолятор гуртожитку (Степанецьке відділення), де їм проводиться температурний скринінг, інформуються батьки (інші законні представники). Фельдшер училища або педагогічний працівник (класний  керівник/майстер / виробничого навчання) відправляє додому здобувача освіти (якщо йому/їй виповнилось 18 років) або у супроводі батьків здобувача освіти або осіб, які їх замінюють, (якщо він/вона не досягли 18 років). За наявності показань для госпіталізації швидка допомога доставляє здобувача освіти до стаціонару. Медичний працівник  надсилає екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до лабораторного центру (відповідного підрозділу), а також реєструє випадок у журналі реєстрації форми 060/о. У ході епідеміологічного розслідування епідеміологами лабораторного центру фельдшер та/або педагогічний працівник (класний керівник/майстер виробничого навчання) допомагає визначити коло контактних осіб, які знаходились разом в одному приміщенні або контактували у побуті.

3.4. Після вилучення особи з симптомами інфекційної хвороби в приміщенні, де перебувала така особа, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь.

3.5. У разі підтвердження випадку коронавірусної хвороби СОVID-19 в одного із здобувачів освіти, всі інші здобувачі освіти відповідної групи визнаються такими, що потребують самоізоляції на 14 календарних днів. (додаток 2 до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (СОVID-19)», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.03.2020 № 722).

 3.6. Після проведення занять у кінці кожного робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил, тощо).

3.7. Після кожного навчального заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.

3.8. За можливості забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.

3.9. Заповненість лекційних залів під час проведення занять, що передбачають поєднання кількох груп, не повинна перевищувати 50% при забезпеченні максимальної дистанції між здобувачами освіти.

 3.10. По можливості обмежити  проведення масових заходів  в закритих приміщеннях

Рекомендований алгоритм дій працівників училища у разі виявлення ознак респіраторного захворювання у педагогічного та іншого працівника (далі - працівник):

 

1. У разі прояву ознак гострої респіраторної хвороби під час освітнього процесу працівник одягає маску та тимчасово повинен бути ізольований в приміщення  медпункту навчального корпусу (Канівське відділення), ізолятор гуртожитку (Степанецьке відділення).

2. Медичний працівник закладу  проводить первинний огляд працівника, вимірювання температури та, у разі потреби, викликає швидку допомогу.

3. Керівник училища відправляє працівника додому для подальшого звернення до закладу охорони здоров'я. За наявності показань для госпіталізації швидка допомога доставляє працівника до стаціонару.

4. У разі підтвердження у працівника випадку коронавірусної інфекції всі учасники освітнього процесу, з якими контактував працівник, направляються на самоізоляцію на 14 днів (додаток 2 до Стандартів медичної допомоги  «Коронавірусна хвороба (СОVID-19)», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28.03.2020 № 722).

5. Після вилучення працівника з  симптомами інфекційного захворювання в приміщенні, де перебував даний працівник, проводиться провітрювання поза графіком та дезінфекція висококонтактних поверхонь.

 

4. Вимоги до організації харчування

4.1. В їдальні відстань між столами не менше 1,5 м та розміщення за столом не більше 4-х осіб, на лінії роздачі  дистанція 1 метр.

4.2. У разі неможливості забезпечення дітей гарячим харчуванням, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції, відповідно до норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591.

4.3. Усі працівники харчоблоку повинні використовувати засоби індивідуального захисту із розрахунку захисна маска на 3 години роботи та одноразові рукавички. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.

4.4. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисних масок одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту, працівник повинен ретельно вимити руки з милом або обробити антисептичним засобом.

4.5. Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен мати  засоби індивідуального захисту: захисну  маску або респіратор, захисні окуляри або захисний щиток, одноразові рукавичками.

4.6. При організації харчування необхідно  дотримуватись  працівникам правил особистої гігієни - рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук, тощо.

 

 Ніхто з працівників училища, у тому числі медичний працівник, які опікуються підозрілим або підтвердженим випадком СОVID-19, не мають права розголошувати імені хворого або того, у кого підозрюють СОVID-19, задля збереження лікарської таємниці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень