A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Канівське вище професійне училище"

Інструкція з охорони праці № 114 при підготовці металу до зварювання

Дата: 05.09.2022 09:11
Кількість переглядів: 163

Інструкція

з охорони праці № 114

 
при підготовці металу до зварювання

 

1. Загальні положення.

    1. Інструкція призначена для проведення інструктажу здобувачам освіти у майстерні електрозварювання. Постійними робочим місцем для учнів під час виробничого навчання є стаціонарні зварювальні пости, які являють собою відкриту зверху кабіну для зварювання виробів невеликих розмірів. Робоче місце огороджується щитами або шторами з негорючого матеріалу висотою не менше 2м, а відстань між перегородкою і підлогою – не більше 50мм. Для запобігання розлітанню розпечених часток цей зазор повинен бути обгороджений сіткою з негорючого матеріалу з розміром чарунок  не більше 1,0 х1,0мм. Зварювальні пости обладнані рубильниками закритого типу і магнітними пускачами для джерел постійного або змінного струму, зварювальними кабелями, системою заземлення, столами зварника, системою місцевої витяжної вентиляції, місцевим освітленням. Під час уроку здобувач освіти знаходиться в  кабіні, виконуючи виробниче завдання, з перервами через кожні  50 хв. Виходити з кабіни без дозволу майстра в/н забороняється.    

1.3.   До виконання практичних завдань допускаються здобувачі освіти, які пройшли медичний огляд і мають діючу довідку, яка дозволяє навчатися  професії електрозварника. Майстром в/н   проводиться первинний інструктаж з ОП зі здобувачами освіти перед виконанням навчального завдання. Запис про його проведення робиться у журналі обліку навчальних занять на сторінці теми навчального заняття.

1.4.   Всі операції з технологічним обладнанням  та технологічні процеси у майстерні електрозварювання виконуються здобувачами освіти тільки з дозволу і під контролем майстра в/н.

1.5.   Під час виробничого навчання  застосовується спецодяг. Костюм зварника  виготовляють з брезентової парусини, шкіри, або комбінований. Взуття повинне бути з товстої шкіри підбите дерев’яними цвяхами або клеєне. Учень-електрозварник зобов’язаний користуватися спецодягом та засобами індивідуального захисту:

  • щиток електрозварника з світлофільтром у відповідності до величинам зварювальних струмів;
  • рукавиці брезентові;
  • діелектричні рукавиці, калоші або килим  для роботи в умовах підвищеної небезпеки ураження електричним струмом.        

 1.6.   У майстерні необхідно дотримуватись санітарних норм та вимог особистої гігієни. Робочий одяг тримати у шафах у різних відділеннях з повсякденним. Зберігання продуктів і приймання їжі у майстерні електрозварювання забороняється. Питна вода може  знаходитися поза межами робочого місця у закритому посуді з негорючого матеріалу. Паління у майстерні електрозварювання і на території училища заборонено.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи.

2.1.   Перевірити наявність та неушкодженість спецодягу та засобів індивідуального захисту, вдягти їх. Застебнути манжети рукавів костюма, при цьому куртка одягається навипуск, а штани повинні бути випущені поверх черевиків.

2.2.   Отримати у майстра виробничого навчання завдання на виконання технологічних операцій (робіт), інструмент, матеріали, пристосування. Забороняється користуватися  несправним інструментом, пристосуваннями та випадковими предметами.

2.3. Прибрати робоче місце щоб був вільний доступ до рубильника та вихід з кабіни. На робочому місці не повинно бути легкозаймистих речовин і горючих матеріалів. Заготовки повинні бути очищені від іржі, бруду, жиру. Вони розміщуються так, щоб не зважали працювати. Перевірити наявність засобів пожежогасіння.

2.4.   Про виявлені недоліки, несправності, ушкодження обладнання, пристосувань, пошкодження чи непридатність засобів індивідуального захисту необхідно доповісти майстру в/н.

3. Вимоги безпеки під час роботи.

3.1. На робочому місці та поблизу не повинно бути легкозаймистих матеріалів. Необхідно забезпечити можливість вільного доступу до засобів пожежогасіння та безперешкодного руху з робочого місця електрозварника до виходу з майстерні.

3.2.  Спецодяг повинен бути застебнутий на всі гудзики, не мати пошкоджень. При очищенні і відбиванні шлаку зварного шва захищати очі окулярами або щитком з прозорим склом.

3.3.  Не потрібно допускати до робочого місця зварювальника сторонніх осіб. Забороняється   залишати на робочому столі без нагляду електродотримач, який знаходиться під напругою, а під час коротких перерв у роботі необхідно класти його на спеціальну підставку або підвішувати на гачок.

3.4.   Пересувати зварювальні  апарати дозволяється лише за допомо­гою ручок на ньому. Не допускати попадання електричних проводів та зварювальних кабелів у вологі місця (калюжі, вибоїни з водою).  

3.5.   З'єднувати електричні кабелі затисканням контактів первинного і вторинного ланцюга тільки після знеструмлення апарату під наглядом майстра виробничого навчання.  

3.6.   При появі сторонніх запахів, диму, іскор з джерела струму необхідно вимкнути рубильник зварювального поста, доповісти майстру в/н. При відключенні або несправності місцевої вентиляції необхідно припинити роботи і доповісти майстру в/н.

3.7.   При виявлені несправностей обладнання, устаткування, інструменту, засобів індивідуального захисту, та про інші небезпечні та шкідливі виробничі фактори здобувач освіти повинен терміново доповісти майстру в/н.

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи.

    1. Вимикання зварювального обладнання виконується тільки після припинення роботи (джерело струму знаходиться у режимі холостого ходу) майстром в/н.
    2. Здати інструмент, заготовки, деталі, готові вироби майстру в/н.
    3. Прибрати робоче місце від шлаку, огарків, відходів. Перевірити відсутність біля робочого місця тліючих  матеріалів. Здати робоче місце відповідальному за санітарно-технічні умови або старшому підгрупи.
    4. Зняти спецодяг і засоби індивідуального захисту. Ретельно вимити руки з милом та відкриті частини обличчя.

4.5    Доповісти майстру про  виявлені недоліки.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.

5.1. Аварійна ситуація може виникнути при пожежі, несправностей електромережі та обладнання з електроприводом, порушеннях у роботі комунікаційних систем, руйнуваннях будівельних конструкцій та як наслідок стихійного лиха і техногенних катастроф. 

5.2.  При виникненні пожежі необхідно негайно повідомити майстра в/н та інших присутніх у майстерні. При виявленні джерела загоряння, що не становить загрози розширення до масштабів пожежі застосувати наявні засоби пожежогасіння (вогнегасники, пісок, вода, кошма). У інших випадках необхідно викликати пожежну службу по телефону 101 та повідомивши усіх присутніх у майстерні людей, покинути приміщення орієнтуючись по стандартних покажчиках основного та аварійного виходу.

    1. При ураженні електричним струмом необхідно відключити електроустановку чи все приміщення майстерні від електроживлення. Якщо потерпілий має контакт з оголеним електричним проводом або з електроустановкою, яка ймовірно перебуває під напругою, то його необхідно звільнити від напруги. Оголений провід можна відкинути на струмонепровідну поверхню за допомогою сухої деревини, інструменту з ізольованою рукояткою, виробом із пластмаси чи скла. Потерпілого можна відтягнути від обладнання, яке ймовірно перебуває під напругою, за одяг або використати підручний матеріал чи знаряддя (багор, лопата, дерев`яний сухий брус, діелектричні рукавиці).        

                Якщо потерпілий має ритмічний пульс, самостійне дихання, перебуває при свідомості, то необхідно вивести його на свіже повітря, покласти на спину, розстебнути верхні ґудзики одягу, дати спокій до прибуття медичної допомоги. В іншому випадку до прибуття медичної допомоги необхідно робити штучне дихання та непрямий масаж серця.

      При незначних опіках уражене місце обробляють розчином борної кислоти або аерозольною речовиною для опіків, а потім покривають стерильним бинтом і звертаються за допомогою до медичного закладу.

       При значних опіках, потерпілого звільняють від одягу, обгортають  чистим простирадлом та кладуть на неушкоджені частини тіла. До  прибуття медичної допомоги бажано підтримати життєві сили потерпілого чаєм або кавою.

5.5.  Надаючи допомогу при вивихах та переломах, слід вибрати таке положення потерпілого, при якому лишається нерухомою пошкоджена частина тіла. Для цього її прибинтовують до медичної шини або іншого підручного матеріалу (дошка, картон, фанера та ін.) у тому положенні, яке виникло після травми. Не потрібно робити спроби поставити пошкоджену частину тіла на місце. При відкритих переломах та черепно-мозкових травмах не потрібно робити спроб вправляти виступаючі фрагменти. Кругом рани  поверхню неушкодженої шкіри обробляють йодом або іншим знезаражувальним розчином, а на рани та ушкоджену поверхню шкіри накладають стерильну пов`язку.

5.6. Кровотечу зупиняють за допомогою бинтування. При сильній кровотечі необхідно    стиснути кровоносні судини вище місця ушкодження за допомогою медичного джгута, тугого бинтування або іншого підручного матеріалу (пояс, ремінь та ін.).Слід пам`ятати, що таку пов`язку можна застосовувати не більше 2 годин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень