A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Канівське вище професійне училище"

Інструкція з безпеки життєдіяльності № 58 при проведенні зі здобувачами освіти екскурсії на підприємство

Дата: 05.09.2022 16:17
Кількість переглядів: 113

Інструкція

з безпеки життєдіяльності № 58

при проведенні зі здобувачами освіти екскурсії на підприємство

 

1. Загальні положення

1.1.    Дія даної інструкції розповсюджується на керівника та здобувачів освіти організованої групи при проведенні екскурсії на виробниче підприємство як складової частини виробничого навчання згідно тематичного плану проведення занять.

1.2.    Екскурсія здобувачів освіти навчальної групи на діюче підприємство згідно теми навчального плану здійснюється майстром виробничого навчання або особою, яка проводить заняття по заданій темі. Для проведення інших видів екскурсій, які проводяться у порядку ведення позакласної роботи, оформляється відповідний наказ.

1.3.    Відповідальність за безпеку  від початку екскурсії до її закінчення несе майстер в/н або особа, яка проводить заняття по темі "Екскурсія на підприємство".

1.4.    Екскурсія проводиться за попереднім узгодженням з керівництвом підприємства. Напередодні уточнюється час і тривалість екскурсії, характеристика об’єктів, наявність шкідливих або небезпечних факторів, необхідність застосування засобів індивідуаль-ного захисту та яка відповідальна посадова особа  забезпечуватиме безпеку на території підприємства.

2. Вимоги безпеки перед початком екскурсії

2.1.    До початку екскурсії робиться перекличка здобувачів освіти згідно журналу обліку виробничого навчання з чіткими відмітками про відсутніх.

2.2.    Проводиться первинний інструктаж з безпеки життєдіяльності згідно теми проведення занять з реєстрацією у журналі обліку навчальних занять виробничого навчання на сторінці потемних інструктажів.

2.3.    При проведенні інструктажу необхідно довести до відома здобувачів освіти про:

  • характер виробництва, його місцезнаходження, наявність шкідливих та небезпечних факторів, тривалість заняття, спосіб доставки групи до підприємства (об’єкту);
  • вимоги Правил дорожнього руху України для пішоходів та вимоги п.26 – 30 Правил надання послуг пасажирським автомобільним транспортом (пост. КМУ від 18.02.97р. № 176) стосовно обов’язків і прав пасажира.
  • порядок пересування по об’єкту, проведення технологічних перерв (обід, фізіологічні потреби), проведення перекличок та взаємного контролю поведінки;

2.4.    Провести опитування про стан здоров’я кожного учасника, оцінити відповідність одягу  погоднім умовам. Мати з собою укомплектовану переносну медичну аптечку, а у спекотний період запас питної води.

3. Вимоги безпеки під час екскурсії

3.1.    Екскурсія вважається розпочатою після залишення території училища. Керівник групи зобов’язаний забезпечувати дотримання здобувачами освіти належного порядку під час руху. Під час руху пішим порядком (в колоні) визначається авангардний і ар’єргардний здобувач освіти з числа більш дисциплінованих і відповідальних. Керівник групи рухається поруч з колоною, здійснюючи загальний контроль.

3.2.    Рух по узбіччю проїжджої частини дороги і перехід через проїжджу частину дороги (вулиці) суворо дотримуючись вимог Правил дорожнього руху.

3.3.    Здійснювати посадку (висадку) пасажирів після зупинки автобуса і під контролем керівника групи з посадочного майданчика (автобусної зупинки), у разі їх відсутності – з тротуару або узбіччя, за умови, що це буде безпечно і не створить перешкод іншим учасникам руху.

3.4     Вхід на територію підприємства тільки після проведення переклички, отримання вступного інструктажу з охорони праці від відповідальної посадової особи, яка  забезпечуватиме безпеку на території підприємства.

3.5.    Відповідальність за дотримання дисципліни і належного порядку під час проведення екскурсії повністю покладається на керівника групи, а за створення безпечних умов перебування відповідальність несе приймаюча сторона.

3.6.    Після відвідання об’єктів з підвищеною небезпекою та дією шкідливих факторів необхідно провести перекличку учасників, опитати їх про стан самопочуття. При необхідності надати медичну допомогу на місці, звернутися до медичного пункту підприємства або викликати швидку медичну допомогу.

4. Вимоги безпеки після екскурсії

4.1.    Після виходу за межі підприємства перевіряється склад групи по журналу обліку занять.

4.2.    Вимоги безпеки під час повернення здобувачів освіти до училища аналогічні наведеним у п. 3.1 – 3.3.

 4.3.   Група у повному складі прибуває на територію училища, після чого заняття (екскурсія) вважається завершеними.

5. Вимоги безпеки в екстремальних ситуаціях

5.1.    Екстремальні ситуації поза межами училища можуть виникнути у результаті дорожньо-транспортної пригоди, різкого погіршення стану здоров’я учасника(ів), протиправних дій сторонніх осіб та як наслідок аварійних ситуацій, пожеж, техногенних катастроф чи стихійного лиха.

5.2.    У всіх випадках екстремальних ситуацій пріоритетом є збереження здоров’я і життя людини.

5.3.    Керівник групи, кожен учасник зобов’язаний в міру своїх знань, досвіду і можливостей  запобігти тяжким наслідкам та надати допомогу потерпілим усіма доступними засобами:

  • виклик необхідної допомоги телефоном: 101- пожежний захист, 102- міліція, 103- швидка медичне допомога, 104- газова аварійна служба або за допомогою телефонних номерів операторів мобільного зв’язку;
  • надання долікарської допомоги в межах своєї компетенції і досвіду;
  • проінформувати про небезпеку всіх людей, яким це загрожує, виставити огородження або встановити чергування для недопущення сторонніх осіб до небезпечної зони;
  • дочекатися приїзду аварійно-рятувальних служб і повідомити їм про характер небезпеки, можливий її розвиток та наслідки, а також про потерпілих та місце їх знаходження.

5.4.    Після надання необхідної допомоги учаснику(ам) училища необхідно повідомити про випадок керівництво училища та батьків потерпілого.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень