A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад "Канівське вище професійне училище"

Інструкція з пожежної безпеки у гуртожитку № 11-ПБ

Дата: 07.11.2023 10:49
Кількість переглядів: 51

 

 

 

Інструкція

з пожежної безпеки

у гуртожитку № 11-ПБ


1. Відповідальність за дотримання вимог пожежної безпеки в гуртожитку несуть : комендант  гуртожитку, мешканці і вахтери

2. Відповідальність за дотримання пожежної безпеки орендованого майна відповідальність несуть орендарі.

3.  В разі виникнення пожежі відповідальність несе особа, винна у виникненні пожежі.
 4. Не допускається влаштовувати в житлових кімнатах гуртожитків різноманітні складські приміщення, майстерні із застосуванням та зберіганням пожежовибухонебезпечних речовин і матеріалів, а також здавати їх в оренду під приміщення подібного призначення.
  5. На випадок відключення електроенергії обслуговуючий персонал повинен мати електричні ліхтарі з розрахунку: 1 ліхтар на одного працівника, який працює у вечірній або нічний час.
  6. У всіх приміщеннях на видних місцях біля телефонів потрібно вивішувати таблички із зазначенням номеру телефону для виклику пожежної охорони.
  7. Територія, будівлі і споруди, приміщення мають бути забезпечені знаками безпеки.
   8. Усі мешканці при поселенні в гуртожиток і щорічно при проживанні повинні проходити інструктажі з питань пожежної безпеки. Проводять інструктажі  відповідальні за пожежну безпеку особи.

   9. Особи, яких приймають на роботу в гуртожиток, повинні попередньо пройти спеціальне навчання (пожежно - технічний мінімум).

   10. Допуск до роботи і поселення в гуртожиток осіб, які не пройшли навчання, протипожежного інструктажу і перевірку знань з питань пожежної безпеки, забороняється.
    11. 1 раз на півроку проводяться практичні тренування по швидкій і безпечній евакуації мешканців на випадок пожежі або іншого стихійного лиха із залученням всіх працівників.
   12. Територія повинна постійно утримуватися в чистоті, систематично очищуватися від сміття, відходів, тари, опалого листя, котрі необхідно регулярно вивозити у спеціально відведені місця.
   13. На території забороняється влаштовувати звалища горючих відходів.
   14. Дороги, проїзди і проходи до будівель і споруд пожежних вододжерел, підступи до пожежних драбин, пожежного інвентаря, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними, утримуватися справними, взимку очищатися від снігу. До всіх будівель і споруд має бути забезпечений вільний доступ. Протипожежні відстані між будинками, спорудами, відкритими майданчиками повинні відповідати вимогам будівельних норм. Їх не дозволяється захаращувати, використовувати для стоянок автотранспорту і т.п.
    15. Територія повинна мати зовнішнє освітлення, яке забезпечує швидке знаходження пожежних драбин, протипожежного обладнання, входів до будинків та споруд.
   16. На видних місцях повинні бути встановлені таблички із зазначенням порядку виклику пожежної охорони, знаки розміщення первинних засобів пожежогасіння, схема руху транспорту, зазначені місця розміщення вододжерел.

   17. Розводити багаття, спалювати відходи, тару на відстані менше 15 м від будівель та споруд забороняється.

   18. Забороняється влаштовувати торговельні лотки в проходах і проїздах.
   19. Евакуаційні шляхи і виходи повинні завжди утримуватися вільними, нічим не захаращуватися і в разі пожежі чи стихійного лиха забезпечувати безпеку людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд.

    20.Пожежні крани повинні бути справними і доступними для використання. Пожежні рукави в пожежних кранах слід завжди утримувати сухими, складеними, приєднаними до ствола та крана і не рідше одного разу на шість місяців розгортати і згортати заново. Забороняється використання пожежних кранів, інших засобів пожежогасіння не за призначенням.
   21.Електроустановки повинні відповідати вимогам чинних Правил улаштування електроустановок ( ПУЕ ),Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів (ПТЕ), Правил техніки безпеки під час експлуатації електроустановок споживачів (ПТБ) та інших нормативних документів.

   22. З’єднання, відгалуження та окінцювання жил та кабелів мають здійснюватися за допомогою опресування, зварювання, паяння або затискачів.

   23. Влаштування та експлуатація тимчасових електромереж не дозволяється.
   2

.Температура зовнішньої поверхні електроопалювальних пристроїв у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С.
   25. Відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і конструкцій має становити не менше 0,25 м.

    26. Не дозволяється:

-  палити у гуртожитку;
   - експлуатувати кабелі і проводи з пошкодженою ізоляцією;
   - залишати під напругою кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними жилами;
   - застосування саморобних подовжувачів, які не відповідають вимогам ПУЕ;
   - застосування для опалення приміщень нестандартного (саморобного )   електронагрівального обладнання або ламп розжарювання;
   - використання в пожежонебезпечних зонах світильників із лампами розжарювання без захисного суцільного скла (ковпаків);
   - користуватися пошкодженими розетками, вимикачами та іншими електровиробами;
    - застосування для електромереж радіо- та телефонних проводів;
   - обгортати електролампи папером чи іншими горючими матеріалами
   - користуватися безпосередньо в житлових кімнатах гуртожитків різноманітними електронагрівальними приладами:  кип`ятильниками, електроплитами тощо. Для цієї мети є спеціально відведені місця.
   27. Забороняється використовувати відкритий вогонь, відвідуючи технічні поверхи і підвали.
   28. Вогневі, зварювальні та інші пожежонебезпечні роботи проводяться тільки при наявності наряду-допуску і при виконанні заходів, які виключають можливість виникнення пожежі.


    В разі виникнення пожежі:
    1. Негайно повідомити про це пожежну охорону по телефону 101.
   При цьому вказати точну адресу об’єкта, кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.
   2. Вжити  заходів до евакуації людей, гасіння пожежі та збереження матеріальних цінностей.
   3. Здійснити аварійне вимкнення електрообладнання.
   4. Повідомити про пожежу керівництво училища. .
   5. В разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби.
   6. Зустрічати підрозділи пожежної охорони, що прибувають на пожежу.
   

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень