Кухар

Сучасний кухар повинен знати: види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, м'яса, риби, птиці, дичини, круп, макаронних виробів і бобових, сиру, яєць, тіста, консервів, концентратів таінших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності, терміни та умови їх зберігання; способи, методи та форми нарізання овочів і зелені; технологію виготовлення котлетної маси з м'яса, риби та напівфабрикатів з неї; прийоми, способи та послідовність виконання теплового оброблення продуктів; правила реалізації, відпуску  готової продукції, терміни та умови зберігання страв; рецептури, технологію виготовлення, вимоги до якості страв; організацію робочих місць під час виконання робіт; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; правила санітарної обробки столового та кухонного посуду, інструментів, інвентарю, їх маркування та використання; технічні вимоги безпеки праці; правила та норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни; призначення, зміст та порядок користування нормативно–технологічними документами: Збірником рецептур страв і кулінарних виробів, технологічними картками.

Повинен уміти: проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати. Готувати страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Порціонувати, роздавати страви масового попиту.

Сфера професійного використання випускника:

Загальні роботи з обслуговування споживачів у підприємствах ресторанного господарства:

 Бари: коктейль-бари, гриль-бари, снек- бари, вітамінні-бари, диско-бари, експрес-бари;

Кафе: кафе-кавярня, кафе-бар, кафе-пекарня, чайний салон, кафе-молочне, кафе-варенична, кафе-пельменна;

Спеціалізовані закусочні: галушечка, кулішна, дерунна, сосисочна, млинцева, пиріжкова, чебуречна, піцерія;

Ресторани: рибацький, мисливський, дієтичний, шашликова, гриль, молочно-вегетаріанський, сімейний, національна концепція закладу, кейтерінг, тематичні ресторани;

Обслуговування колективних заходів: конференції, спортивний менеджмент;

Розважальні заходи: круїзні лайнери та казино;

Інфраструктура розваг та відпочинку: готелі, туристичні комплекси, курорти, оздоровчі комплекси;

Автор: Адміністратор| Дата: 07:23:09 11.06.2013